24/11/2017

JORNADA ESPECIAL DEL 'VOLEM LA PLATJA NETA!'

Per despedir la tercera edició d'aquesta activitat educativa s'ha completat amb una retirada de plantes al.lòctones per una millora de l'espai natural

Aquesta jornada l'han progatonitzat els ecoledegats de l'INS JOAQUIM MIR i els alumnes de la USSEC de l'INS FX LLUCH I RAFECAS de Vilanova i la Geltrú, fent entre tots molt bona feina. 


ENLLAÇ NOTICIA CANAL BLAU


Aquesta proposta educativa, impulsada pel Consorci i amb la col.laboració de l'Agenda 21 Escolar, té per objectiu donar informació i eines per tal que els alumnes de primària coneguin els espais naturals costaners del nostre territori, així com els projectes d'investigació ambiental que s'hi realitzen, i alhora visualitzar la importància de fer una bona gestió dels residus per així evitar l'impacte ambiental al mar. 


Ha donat la benvinguda als alumnes, el Sr. Gerard Llobet, regidor de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que ha explicat que s'està desenvolupant un projecte de renaturalització per tal de ser un punt d’atracció per ocells de pas i aus de costa i ha agraït als alumnes la seva implicació amb el medi natural.


Tot seguit s'ha donat una xerrada sobre els valors mediambientals del litoral del Garraf, la biodiversitat marina i els impactes sobre aquesta dels residus abandonats. Els ecosistemes submarins protegits a la costa vilanovina són els alguers o herbeis de Posidònia oceànica, es tracta d’una planta superior submergida protegida. El seu ecosistema és refugi per alevins, espai d’alimentació i reproducció de peixos, refugi d’alevins, etc..


Durant el matí s'ha pogut gaudir de la visita del Sr. Vittorio Pedrocchi, reconegut ornitòleg vilanoví, que ha explicat als alumnes l'avifauna que es pot veure al torrent de Sant Joan. 


S'ha completat el matí amb una neteja de la platja, fent recompte dels residus abandonats trobats, i amb una retirada de la planta al.lòctona SUNDANCE BICOLOR O RODA DE FOC (Gaillardia pulchella) existent en el torrent.


Per finalitzar s'han fet unes conclusions conjuntes, on els alumnes han participat molt motivats i han valorat positivament l'activitat. Han aprés que EL MILLOR RESIDU ÉS EL QUE NO ES GENERA i els impactes negatius que tenen sobre la natura. Els objectes que més s'han trobat han sigut plàstics, burilles i cartrons. També han aprés què són les espècies al.lòctones i les invasores i com eliminar-les. 


Des del Consorci i l'Agenda 21 Escolar, es farà entrega als instituts del dossier de l'activitat amb informació educativa i el retorn del resultat de l'activitat, un diploma i material digital per tal que ho puguin seguir treballant a classe. 


Felicitem als alumnes que han participat per la seva implicació en les


accions de millora i protecció dels espais naturals!