16/6/2017

EN MARXA EL PLA DE VIGILÀNCIA I PREVENCIÓ D'INCENDIS D'AQUEST ESTIU


Els guaites i vigilants forestals fan diverses rutes per prevenir i detectar incendis forestals

El Pla de vigilància i prevenció d'incendis d’aquest 2017 s’ha posat en marxa des  d’aquest 16 de juny. L’objectiu és prevenir el foc al bosc i els incendis, i preservar el nostre patrimoni ambiental. Per aconseguir-ho cal fer prevenció, vigilància ambiental i tenir molt present la informació ciutadana.


La comarca té espais naturals diversos, alguns són pertanyents al Parc natural del Garraf, d’altres són territoris sensibles i amb qualitat ambiental  que cal preservar i protegir, com és per exemple la zona de la Muntanyeta i els Colls-Miralpeix.


Els incendis són un dels majors impactes negatius que poden patir els boscos mediterranis, l’augment de les temperatures pel canvi climàtic, la disminució de les pluges  i la gran freqüentació de persones que transitem pel medi natural fan augmentar el risc d’incendi. Cal augmentar la sensibilització ambiental i la prevenció sobretot a l’estiu.


El Pla de Vigilància contra Incendis compta amb personal de coordinació, logística i control, vigilància mòbil, informadors ambientals, i vigilància fixe de punts i guaites. Al Garraf es posa en marxa els dispositius PVI 2017, concretament 4 rutes i 4 punts de guaita fixos. 


A Vilanova i la Geltrú es treballa en coordinació conjunta entre la Diputació de Barcelona,i el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament, l’ADF Garraf, i el Consorci Els Colls-MIralpeix.


L’experiència d’aquestes dues dècades d’existència del PVI evidencien la gran importància que té la informació i sensibilització a la ciutadania en la disminució de les conductes de risc pel que fa a la prevenció d’incendis forestals. És per aquest motiu que es prosseguiran i dedicant esforços a la campanya 2017, buscant proporcionar una informació de qualitat que dissuadeixi de les possibles males pràctiques al bosc i els riscos que comporten.


Els resultats obtinguts demostren, per altra banda, l’efectivitat de la presència de les unitats mòbils d’informació i vigilància en la dissuasió de les infraccions i conductes de risc, i per l’altra, la seva important tasca en la detecció de columnes de fum.


En aquest sentit, el dispositiu compta, a més, amb la presència de guaites a torres ubicades en llocs estratègics, que amplien i donen qualitat d’informació, especificant la localització i les característiques de les columnes de fum.


El pla de vigilància serà operatiu fins el proper 1 de setembre, amb possibilitat de prorroga si les condicions climàtiques  i ambientals no són favorables.


Sobretot a l'estiu, la sequera i les altes temperatures eleven molt el risc d'incendi forestal.


Recodem BONES PRÀCTIQUES per evitar el foc i protegir la natura:


  • Hem de ser prudent i evitar sempre de tirar coets i petards en zones de camp, i amb arbrat i en zones de risc d’incendi.  Eduquem també als nostres infants i joves.
  • No encengueu focs artificials ni llanceu coets en zones forestals, ni tan sols a camps oberts o terrenys agrícoles ni -sobretot- en urbanitzacions envoltades per bosc. Un petard en un camp sec pot causar foc immediat.
  • Apagueu en cendrers o papereres els cigarrets encesos i els llumins. Mai els llenceu ni caminant ni per la finestreta del cotxe.
  • Si aneu a menjar al bosc, el millor és dur entrepans o plats freds.
  • Recolliu i emporteu-vos sempre les vostres deixalles, ampolles de vidre o qualsevol deixalla que genereu en la natura. Recollim-la amb una bossa i la llencem-ho al contenidor més proper quan tornem de l’excursió al bosc.
  • De l'1 de maig al 15 d'octubre està prohibit fer foc a terrenys forestals i als adjacents a menys de 500 metres. Segons el que estableix la normativa no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura.
  • Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.
  • En cas de veure foc o fum en una zona forestal, avisar al servei d'emergència 112