CARTELLS INFORMATIUS

AVIFAUNA COSTANERA
 
ESPAIS NATURALS DE LA COSTA DEL GARRAF
  • COLLS I MIRALPEIX
  • DESEMBOCADURA DEL FOIX

PLAFONS INFORMATIUS - AVIFAUNA COSTANERA

El Consorci dels Colls i Miralpeix – Costa del Garraf, dissenya i instal.la uns nous plafons informatius sobre l’AVIFAUNA COSTANERA, a les platges de Balmis i Terramar de Sitges, a l’Espai Far, Port i platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú i a la Desembocadura del Foix a Cubelles.

Aquests plafons són subvencionats per la Diputació de Barcelona i el contingut en base a l’estudi de l’ornitòleg vilanoví Vittorio Perdrocchi.   

ELS OCELLS DEL LITORAL DEL GARRAF

La costa del Garraf té una gran importància pels ocells marins i també per alguns ocells aquàtics que habiten als estuaris de les desembocadures dels cursos fluvials locals.

Una característica del litoral del Garraf és la seva riquesa pesquera, deguda a diversos factors: una plataforma continental submergida peculiar amb canons marins propers a la costa on les corrents marines produeixen afloraments de nutrients, i l’aportació de nutrients pel riu Foix a Cubelles, Riera de Ribes a Sitges, torrent de Sant Joan i de la Piera a Vilanova i la Geltrú, etc. en episodis de pluja sobretot.  Aquest fet afavoreix la producció de plàncton i conseqüentment de peixos.

Alhora la important flota pesquera de Vilanova i la Geltrú atreu ocells marins que aprofiten el rebuig pesquer d’aquests vaixells, més fàcil d’aconseguir que fent captures naturals a mar. L’activitat pesquera actua doncs com un potent punt d’atracció pels ocells marins.

Les platges de sorra fina són espais ideals per al descans de l’avifauna, sobretot de gavines i gavians.

A les costes del Garraf s’hi han observat més de 115 espècies diferents d’ocells marins i aquàtics.  Existeix una elevada diversitat d’ocells marins a la comarca; s’han citat 41 espècies diferents, de les quals un 80% es tracta d’espècies protegides i 13 d’elles tenen les poblacions amenaçades a Catalunya.

Aquest fet ha propiciat que la zona denominada “Costes del Garraf” sigui un espai declarat Lloc d’Importància Comunitària (LIC), Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) (“Espai marí del Baix Llobregat – Garraf”) i estigui inclosa dins la Xarxa Natura 2000.

“Costes del Garraf” té una amplia àrea a l’àmbit marí que s’estén entre les poblacions de Cunit a Castelldefels i uns espais terrestres als Colls, l’espai de la Muntanyeta i la desembocadura del Foix. Platja Llarga i la desembocadura de la riera de Ribes estan incloses com espais naturals del inventari de zones humides de Catalunya.

OCELLS MARINS

Els més fàcils d’observar són les gavines i gavians. Molt habituals el gavià argentat, el gavià fosc, la gavina capnegra, la gavina vulgar i la gavina corsa. Altres ocells marins comuns propers a la costa són el xatrac becllarg i el corb marí gros, i als rocams litorals també el corb marí emplomallat. Alguns ocells marins només es veuen sobrevolant el mar, lluny de la costa (anomenats ocells “pelàgics”), i el millor moment per observar-los des de terra és quan segueixen les barques de pesca fins al port, els més habituals són la baldriga balear, la baldriga cendrosa i el mascarell.

Al Garraf també hi ha diverses espècies que són menys freqüents, i fins i tot observacions d’ocells marins accidentals, que provenen d’indrets llunyans i que aquí a Catalunya són considerats una veritable raresa.

OCELLS AQUÀTICS

Es consideren aquells que habiten en  estuaris de desembocadures dels cursos fluvials locals, aiguamolls... Els estuaris amb aigües permanents de la desembocadura del riu Foix i la riera de Ribes són indrets atractius per altres ocells aquàtics no marins, com l’ànec collverd, la fotja, la polla d’aigua, el martinet blanc, el bernat pescaire i el blauet.

Les platges de sorra fina i els codolars són indrets apropiats per a la nidificació del corriol camanegre, una espècie sensible i protegida que es reprodueix en baix nombre a la desembocadura del riu Foix i al port de la tèrmica de Cubelles, a la platja Llarga i a la platja de Ribes-Roges a Vilanova i la Geltrú. 

CARTELLS INFORMATIUS ESPAIS NATURALS PROTEGITS COSTA DEL GARRAF

Col.locació de cartells informatius als espais naturals de la Costa del Garraf.

Mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona, el Consorci ha dissenyat i col•locat 4 cartells informatius a l’espai dels Colls i Miralpeix i 5 cartells informatius més per a l’espai de la Desembocadura del Foix.