From 10/12/2017 to 10/12/2017

ARRIBADA DELS CAVALLS DE MARINA

Diumenge rebem als cavalls de la Fundació Miranda en transhumància des dels Pirineus fins a la Costa del Garraf pel recuperat Camí Ramader de Marina.

La rebuda dels cavalls i arribada a mar, serà el dia 10 de desembre matí a Vilanova i la Geltrú, i sortiran cap al Parc del Garraf el dilluns dia 11, passant per l’espai dels Colls_Miralpeix i Riera de Ribes.


Els cavalls caminaran des de l’Alt Berguedà fins a la costa, i pasturaran durant tot l'hivern al Parc Natural del Garraf fent custòdia del territori.


La Fundació Miranda ha organitzat aquesta transhumància amb el suport del Parc del Garraf i Parc del Foix, la col·laboració dels ajuntaments per on passa aquest antic camí ramader i amb entitats col·laboradores.


Aquesta transhumància s’efectuarà pel recentment recuperat i mil·lenari Camí Ramader de Marina que passa per Montserrat, (Bages, Alt Penedès...) i connecta els Pirineus amb el mar de Vilanova i la Geltrú al Garraf. D’aquesta manera els cavalls de la Fundació donaran vida i contribuiran a la recuperació i manteniment d'aquest camí, tot posant en valor aquest patrimoni de camins ramaders, barraques de pastor i punts d’abeurada de Catalunya.


Els cavalls que realitzaran l'acció són animals recuperats de maltractaments i/o abandonament. L'objectiu de la Fundació és portar-los de la seva seu, de la Serra de Catllaràs a l’Alt Berguedà, fins al Garraf per que puguin passar l’hivern pasturant en llibertat, en 300 hectàrees acotades d’estepa mediterrània al Parc Natural del Garraf.


El trasllat dels Pirineus al Garraf permetrà als cavalls gaudir de la vida en llibertat en un clima càlid en una magnífica estepa mediterrània, ideal per la seva salut i recuperació.


Aquesta experiència té altres valors afegits: beneficia a les persones que acompanyen als cavalls en ruta, genera valor d'ecoturisme pel territori i per les persones de les poblacions que acullen als cavalls (allotjaments, restaurants, artesans…), genera beneficis per l’atracció de turisme a la zona, i posa en valor la recuperació històrica, ambiental i patrimonial. Així mateix proporciona beneficis pel territori com l'augment de la fertilitat del sòl i de la biodiversitat.


El projecte s'impulsa i s'organitza per la Fundació Miranda i té el suport i la col·laboració activa del Parc del Garraf i el Parc del Foix, i els ajuntaments de Llívia, Lluçà, Santa Margarida i els Monjos, Avinyó, Vilanova i la Geltrú, el Consorci Els Colls i Miralpeix - Costa del Garraf i així com entitats com l'associació Garraf Coopera – Plataforma Defensem l'Ortoll.


EL PAS DELS CAVALLS PER VILANOVA I LA GELTRÚ


DIUMENGE DIA 10 DE DESEMBRE – MATÍ


PUNTS DE TROBADA


Els cavalls surten pel matí de Santa Margarida i els Monjos. Aquests seran els diferents punts de trobada, per tal que les persones que s’inscriguin en l’acompanyament escullin el que més els convingui, dependent de la distància que vulguin fer a peu. L’ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Consorci hem proposat una trobada per tal d’acompanyar als cavalls fins la platja:Primer punt de trobada – PORTA DEL PORTAL D’EN ROC I PUJADA AL CIM DE LA TALAIA


No hi ha espai per deixar vehicles. Cal aparcar-los abans d’arribar en aquest punt de trobada. El transport públic més proper està a un 1,5km. per pista asfaltada del lloc de trobada (parada camping Vilanova Park – Bus Urbà)


https://goo.gl/maps/6FdZcSyN5R92


Segon punt de trobada – PONT DE L’AV. TORRE DEL VALLÈS


Els voltants es pot aparcar els vehicles en carrer propers. Transport públic (línia Sitges Vilanova – Av. Torre del Vallès/Puigmal – Bus Urbà)


https://goo.gl/maps/g88RwaMv3R42


Tercer punt – TURÓ DEL SEU - SANTA LLÚCIA / ADARRÓ


No hi ha espai per deixar vehicles. Cal aparcar-los al parquing darrera de la platja de Sant Gervasi . No hi ha transport públic directe


https://goo.gl/maps/VfbgVnmAjt32


Final a la PLATJA D’ADARRÓ - Vilanova i la Geltrú


Els voltants es pot aparcar els vehicles en carrer propers. Transport públic (línia L1 i L2 Plaça Adarró – Bus Urbà)


https://goo.gl/maps/BcZWyxqcgKw


PUNT TROBADA SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS


Les persones interessades a fer l’acompanyament a peu des de Santa Margarida i els Monjos, el punt de trobada serà a  les 9h - CASTELL DE PENYAFORT


https://goo.gl/maps/XLrRidbYecN2 


El transport públic més proper és l’estació de RENFE dels Monjos, situada a 2,5 km, mitja hora a peu aproximadament: https://goo.gl/maps/vpaSUCvryWt


INSTRUCCIONS


  • Cal seguir les instruccions de l’organització (Aj.Vilanova i la Geltrú, Consorci i Garraf Coopera/Plataforma) i voluntaris en tot moment i respecteu les indicacions i pautes de l’activitat
  • Cal que us mantingueu a una distància prudencial dels cavalls
  • Cal que ens comuniqueu el punt de trobada que preferiu per acompanyar els cavalls fins la platja
  • Cal que aneu ben calçats amb sabatilles esportives o sabates de muntanya
  • Cal que porteu aigua i menjar
  • Si porteu menors han d’estar prop vostre i en tot moment sota la vostra Responsabilitat


SORTIDA DE VILANOVA I LA GELTRÚ FINS EL PARC DEL GARRAF


DILLUNS MATÍ  DIA 11 DE DESEMBRE - Apropem-nos a la transhumància!! – Activitat adreçada a centres educatius. 


Hi haurà la sortida dels cavalls des de l’Ortoll fins el Parc Natural del Garraf on faran estada tot l’hivern. Durant el dilluns els cavalls faran un itinerari PER LA PLATJA DE RIBES ROGES,  PASSEIG MARÍTIM, CAMÍ PEDABLE dels Colls_Miralpeix, RIERA DE RIBES i Olivella, on aniran fins la finca de pastura ubicada al PARC DEL GARRAF.


Per aquesta jornada laborable de dilluns totes aquelles escoles i centres educatius del territori interessades, podran inscriure’s per veure el pas dels cavalls i fer un acompanyament simbòlic.


Als centres educatius inscrits se’ls oferirà una xerrada informativa del projecte i del Camí Ramader de la Marina, i facilitarà informació i un dossier educatiu. L’objectiu és  fer conèixer el projecte de transhumància i la importància de la conservació dels espais naturals.


PER A PARTICIPAR EN L'ACOMPANYAMENT TANT DE DIUMENGE COM DE DILLUNS, CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA A: consorci@collsmiralpeix.cat


Més informació :


Les administracions i entitats col·laboradores contribueixen en aquest projecte de transhumància de cavalls de la fundació Miranda en diverses qüestions logístiques i tècniques (definició de camins, espais de repòs i pasturatge, infraestructures, activitats complementàries...). El projecte és també una oportunitat per visualitzar millor el Camí Ramader de Marina, la seva recuperació com a camí ramader i de la transhumància, i alhora valoritzar el territori des d'un punt de vista de patrimoni natural (espais protegits, etc.).


Els ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos, Llívia, Lluçà han estat els municipis pioners de la recuperació del Camí Ramader de la Marina, actualment molts altres municipis, com el de Vilanova i la Geltrú,  s'han afegit, amb l'objectiu de recuperar aquest camí com a patrimoni històric, cultural i ambiental, per tal de convertir-lo en recurs de desenvolupament econòmic i de turisme sostenible en l’àmbit local i nacional.


La ruta dels Pirineus al mar.


Fa tres anys que la Fundació Miranda acompanya cavalls cap a Ossera a l’Alt Urgell (Camí dels Bonhomes i camins de trementinaires) i aquest any també pel Camí de Marina cap al Parc Natural del Garraf.


Els cavalls pasturaran 300 hectàrees d’estepa mediterrània del Parc Natural del Garraf per un acord amb la Diputació de Barcelona. Això és de gran interès per una espècie protegida com la tortuga mediterrània, que habita aquestes terres. La presència d’aquests grans herbívors també ajudarà en la prevenció d’incendis, millora de la pastura i de la biodiversitat.


També a la comarca del Garraf, està previst fer una tasca social gratuïta per a col·lectius en risc d’exclusió social, persones que han patit maltractament, o amb alguna problemàtica específica, amb el suport dels cavalls lliures.


Enguany el trajecte es farà amb l’acompanyament de persones voluntàries que acompanyaran els cavalls a peu i amb bicicleta, i en dues fases: Del Catllaràs a Montserrat (passant per LLuçà, Avinyó, Marganell…durant el pont de Tots Sants), amb una parada d’uns dies a Montserrat, i de Montserrat a la platja de Vilanova i la Geltrú, passant pel Parc del Foix, per acabar al Parc del Garraf.


A la primavera, es preveu fer el mateix trajecte de retorn dels cavalls a la seu de la Fundació.


La Fundació Miranda és una entitat sense ànim de lucre que treballa en tres àrees d’acció: cavalls, persones i natura, i és Entitat de custodia del territori adscrita a la Xarxa de Custòdia del Territori.


La Fundació Miranda ha organitzat aquesta transhumància amb el suport del Parc Natural del Garraf, i la col·laboració dels Ajuntaments dels municipis per on passa aquest antic camí ramader. La Fundació està implicada també i forma part del moviment Slow Food Km0 i de la producció local i ecològica de cada territori que transitem.


Es compta també amb el suport de l'associació Garraf Coopera - Plataforma, (de Vilanova i la Geltrú) i del seu voluntariat per fer el tancat al Parc Natural i guiar els cavalls per una part del camí, així com de particulars propietaris de terrenys que acullin el projecte i hi col·laborin deixant accés al grup de cavalls per al seu descans i pasturatge.


Els cavalls tornaran a les pastures d’estiu a la primavera, i si l’experiència és positiva per tots els implicats, es repetirà l’any que ve com a proposta d’ecoturisme.Per què el cavall és nòmada?


El cavall és un animal que camina per menjar i menja per caminar. El seu organisme necessita pasturar moltes hores diàries i desplaçar-se pel bon funcionament del seu cor, evitar problemes derivats de l’estabulació i de la ingesta puntual i espaiada de grans quantitats de pinso. Li cal moure’s per gaudir de bona salut,per això necessita un gran espai muntanyós de pastura. La fisiologia del cavall, el porta a ser nòmada. No és territorial sinó que utilitza l’espai mentre li és útil.


La natura l’ha dissenyat per a ser autosuficient. Si té espai per a pasturar i un grup, no necessita l’home. Formar part d’una manada és imprescindibles per als cavalls, animals gregaris i claustrofòbics que pateixen molt estrès en espais petits i en condicions d’isolament.


A l’hivern, quan l’herba d’alta muntanya para de créixer amb l’arribada del fred, cal moure’s cap a terra baixa, per evitar que el cavall es quedi quiet i esperant que se li porti el menjar durant l’hivern.


www.fundaciomiranda.org 


www.camiramaderdemarina.cat 


http://parcnaturalortollsantgervasi.blogspot.com.es/


https://parcs.diba.cat/web/garraf