EL LITORAL EN BICICLETA: CAMÍ PEDALABLE COSTA DEL GARRAF

Anar a treballar des de Vilanova a Sitges en menys de 20 minuts; o anar de Cubelles a estudiar a Vilanova en un temps semblant, són alguns dels principals objectius del Camí Pedalable de la Costa del Garraf. Ser una alternativa a la mobilitat obligada entre els municipis litorals del Garraf, per a facilitar els desplaçaments a treballar, estudiar o a qualsevol activitat o de gestió.

Però també, facilitar l’accés als espais naturals i de valor paisatgístic que donen a la nostra costa un aspecte singular. Poder anar amb bicicleta des del passeig marítim de Sitges fins a la Desembocadura del Riu Foix o Cubelles , passant per llocs de gran bellesa i valor ambiental com la riera de Ribes, l’espai dels Colls i Miralpeix, la Platja Llarga, etc, i gaudir de la contemplació dels penya-segats, les cales, els bufadors,  les aus marines i la fauna terrestre, o la típica flora del litoral mediterrani.

Natura, esport, lleure, paisatge..... tot pedalant per la ruta del camí pedalable de la Costa del  Garraf, que el Consorci dels Colls està desenvolupant amb els municipis de la Comarca. Un projecte ambiciós que en una primera fase unirà els municipis litorals, per després connectar amb els interiors, Canyelles i Olivella, i finalment enllaçar amb les vies catalanes de la xarxa Bàsica de la Bicicleta  i amb la xarxa europea de l’Eurovelo.

El projecte, amb un cost d’execució d’aproximadament 1.200.000 €,  contempla  dues fases: fase 1  Vilanova –Cubelles, i la fase 2 Vilanova-Sitges i, correspon a les dues fases establertes a l’avantprojecte aprovat i incorpora criteris de tractament respectuós amb l’entorn i segueix les recomanacions de l’estudi de camins i accessibilitat aprovat pel Consorci.

Actualment el projecte , aprovada ja la fase 2 pels ajuntaments de Sitges, Sant Pere de Ribes, i en tràmit d’aprovació la fase 1 pels ajuntaments de Cubelles i Vilanova, ja s'ha començat a realitzar. S'han executat els trams 2a i 2b i s'han iniciat ja les obres  del tram 4 de la fase 2.

El Camí Pedalable del Garraf, connectarà també llocs tant estratègics com l’estació de ferrocarril de Vilanova,  la qual cosa permetrà portar al litoral de casa nostra, cicloturismes d’arreu, que podran iniciar a la capital de la comarca un recorregut pels seus millors indrets naturals, paisatgístics, culturals i patrimonials, des dels parcs naturals del Garraf, Olèrdola o Foix, pel nord, o la LLotja i el Port de Vilanova a ran de mar, amb  les activitats aquàtiques, la vela, el rem o el submarinisme, per a finalitzar amb la degustació dels productes gastronòmics de qualitat i proximitat, del mar, la terra i la vinya.

Mobilitat i lleure , i una contribució a mitigar els efectes del canvi climàtic, amb un mitjà de transport net i que ajuda a fer salut per a les persones i per al planeta.