09/11/2017

NOUS PLAFONS INFORMATIUS SOBRE L'AVIFAUNA COSTANERA

El Consorci col.loca nous cartells informatius sobre els ocells marins i aquàtics, de gran importància a la Costa del Garraf.

A partir d'un treball de l'ornitòleg Vittorio Pedrochi, el Consorci del Colls i Miralpeix-Costa del Garraf, edita uns nous plafons divulgatius sobre l'avifauna costanera amb l'objectiu de fer-ne divulgació i coneixement, que s'han col.locat als passeigs marítims de Sitges, Vilanova i la Geltrú i Cubelles.


La costa del Garraf té una gran importància pels ocells marins i també per alguns ocells aquàtics que habiten als estuaris de les desembocadures dels cursos fluvials locals. Una característica del litoral del Garraf és la seva riquesa pesquera, i precisament la important flota pesquera de Vilanova i la Geltrú atreu ocells marins que aprofiten el rebuig pesquer d’aquests vaixells, més fàcil d’aconseguir que fent captures naturals a mar. L’activitat pesquera actua doncs com un potent punt d’atracció pels ocells marins ; i a més les platges de sorra fina són espais ideals per al descans de l’avifauna, sobretot de gavines i gavians.


A les costes del Garraf, un espai declarat Lloc d’Importància Comunitària (LIC), Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) (“Espai marí del Baix Llobregat – Garraf”) i està inclosa dins la Xarxa Natura 2000, s’hi han observat més de 115 espècies diferents d’ocells marins i aquàtics.  Existeix una elevada diversitat d’ocells marins a la comarca; s’han citat 41 espècies diferents, de les quals un 80% es tracta d’espècies protegides i 13 d’elles tenen les poblacions amenaçades a Catalunya.


Així podem observar  gavines i gavians, com el gavià argentat, el gavià fosc, la gavina capnegra, la gavina vulgar i la gavina corsa. Altres ocells marins comuns propers a la costa són el xatrac becllarg i el corb marí gros, i als rocams litorals també el corb marí emplomallat. I fins i tot podem observar la baldriga balear, la baldriga cendrosa i el mascarell. Riquesa d’observació que podem completar amb ocell aquàtics no marins com aquàtics no marins, com l’ànec collverd, la fotja, la polla d’aiguael martinet blanc, el bernat pescaire i el blauet i a les platges de sorra fina i els codolars són indrets apropiats per a la nidificació del corriol camanegre.


Aquesta acció, que permetrà la col·locació de diferents cartells a Sitges, Vilanova i Cubelles, han estat finançats per l’Àrea de Turisme de la Diputació, i seran un eina més de sensibilització i divulgació de la Costa del Garraf, per a remarcar els seus valors ambientals i paisatgístics.