04/5/2018

Èxit de nidificació del Corriol Camanegre a Vilanova i la Geltrú

Naixement de tres pollets de corriol camanegre, espècie protegida en el recent espai renaturalitzat de la desembocadura del Torrent de Sant Joan- Ribes Roges a Vilanova i la Geltrú.

Per quart any consecutiu es confirma la nidificació del corriol camanegre a la desembocadura del Torrent de Sant Joan – Platja de Ribes Roges.  Enguany han nascut tres pollets d’una posta de tres ous el que es considera un èxit del 100%.


Els pollets caminen només néixer i no romanen en el niu (són nidífugs), corren per tota la platja prop de la femella i el mascle que els protegeixen i s’encarreguen d’alimentar-los. Tant els ous com els pollets tenen un gran mimetisme amb l’entorn i davant el perill sempre intenten camuflar-se amagant-se a la sorra.


Els pollets estan en un moment vulnerable, ja que són caminants i necessiten créixer i desenvolupar-se durant les properes setmanes moment en el qual aprenen a volar.  Es demana a la població respectar l’espai, no apropar-se i evitar qualsevol entrada en el tancat tant de persones com d’animals, en especial de gossos. Des de la glorieta de Ribes Roges es té un lloc privilegiat per mirar amb prismàtics a la nova família de corriols sense destorbar-los.


Seguiment del corriol durant la primavera 2018


Durant el mes d’abril es van iniciar les observacions i el seguiment continuat d’aquesta espècie protegida pel Servei de Medi Ambient de l’ajuntament, coincidint amb l’inici de l’època reproductiva del corriol camanegre i un cop finalitzats els treballs de millora i les plantacions en aquest nou espai renaturalitzat. Enguany es compta amb la col·laboració d’una alumna en pràctiques de la facultat de Biologia de la UB que realitza el seu treball de final de grau. També es manté el contacte i la comunicació amb ornitòlegs locals col·laboradors per al seguiment de l’espècie.


El passat dia 13 d’abril es va confirmar l’existència d’una posta d’ous del corriol camanegre a la desembocadura del torrent de Sant Joan, avís que va rebre el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova a través de l’expert Dr.Vittorio Pedrochi.


La incubació és d’uns 25 dies. En les setmanes prèvies com posteriors s’ha intensificat el seguiment i la vigilància de l’espècie a través del servei de medi ambient.


Ahir dia 3 de maig, l’alumna universitària en pràctiques de l’ajuntament va confirmar l’aparició dels tres pollets, els quals es mimetitzen en l’espai i estan en tot moment propers als seus dos progenitors.


Per criar, aquesta espècie requereix terrenys de platja amb vegetació dispersa, característiques que són presents a l’ambient de les dunes. Aquesta espècie té una recessió en tot el litoral català, pel que aquesta nidificació exitosa és rellevant per tota la costa del Garraf – Baix Penedès.


L’espècie està protegida per àmplia legislació ambiental, és una espècie d'interès especial, espècie protegida (categoria C) i espècie sensible.


A Vilanova i la Geltrú es té constància de la presència del corriol camanegre tant en aquest espai de la desembocadura, com en l’espai protegit de la Platja Llarga, una platja que té una gestió diferent a les platges urbanes, i on s’afavoreixen els ecosistemes dunars, els saladars i les zones litorals d’aiguamolls.


Des del Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es continuarà  la vigilància de l’indret i el seguiment ambiental, i es compta també amb el suport d’ornitòlegs col·laboradors, la Universitat de Barcelona i el Consorci Els Colls i Miralpeix –Costa del Garraf.


Cal recordar que el període de nidificació de l’espècie s’inicia l’abril i pot arribar fins a finals del mes de juliol, i que és probable que les parelles de corriols intentin una segona posta d’ous en el mateix any.


Es demana a la població respectar en tot moment l’espai, evitant l’entrada de persones i animals de companyia  dins del tancat d’estaques o cordes per no interferir i alterar els comportaments i la nidificació del corriol, destruir els nius i molestar la fauna autòctona.


L’espècie és fàcilment observable des del Parc de Ribes Roges. 


Projecte de millora de la desembocadura del Torrent de Sant Joan


El recent espai renautalitzat de la desembocadura del Torrent de Sant Joan – Platja de Ribes Roges i les actuacions que s’hi ha portat a terme, confirmem la compatibilitat i una millora per acollir a aquesta espècie protegida singular. Les obres de millora han incidit en la definició del curs del torrent, la delimitació de la llera amb biorolls, la creació d’espais laterals de “platgeta” per afavorir les aus, la plantacions d’espècies autòctones i l’augment de la biodiversitat de l’indret, així com la recreació de dunes i l’augment del tancat d’estaques i cordes de l’espai, entre d’altres accions. 


Els ecosistemes litorals han pa­tit al llarg dels anys un procés de degradació i de desaparició quasi total al llarg de tota la costa del país, fet que ha han alterat aquests ecosistemes, i en conseqüència ha afectat a diverses espècies, entre elles les poblacions de corriol.


Les recents obres de renaturalització de la desembocadura del Torrent de Sant Joan – Platja de Ribes Roges, els treballs de rehabilitació dunar a la Platja de la Farola (al Far) i l’espai protegit costaner de la Platja Llarga (Prat de Vilanova) configuren un nou escenari de les platges de Vilanova, un nou paisatge, que alhora està facilitant que la ciutadania pugui gaudir de forma molt propera la flora i la fauna litoral: com exemple aquesta nova família de corriols camanegres.