22/10/2015

EL JUANITA'S FEM DISSABTE ACULL MÉS DE 70 VOLUNTÀRIES I VOLUNTARIS

LA JORNADA DE NETEJA DEL LITORAL A LA PLATJA LLARGA

La jornada de neteja del litoral a la platja Llarga de Vilanova i la Geltrú, Juanita's Fem Dissabte, es va dur a terme aquest diumenge i va esdevenir un èxit total.


Els gairebé setanta voluntaris que hi van participar (gent de totes les edats),  van acabar recollint més de 150 quilos de deixalles. L’acció es va repartir en diferents grups gràcies a la bona assistència. Un és va dedicar a la neteja de la sorra de la platja Llarga. Altres van anar fins la platja del Racó de Santa Llúcia, a la zona de les dunes, a arrencar herbes no autòctones més enllà de la zona de dunes i, fins i tot, a fer un petit cens de la presència de la sargantana cua roja. 

La jornada va començar amb una explicació de les característiques especials de la platja Llarga. Enric Garriga i Gemma Roset, ia de Medi Ambient de l'Ajuntament, van explicar als voluntaris com havien d’actuar a l’entorn de la platja Llarga. David Gómez, expert afeccionat en rèptils, va proposar fer un petit cens de sargantanes de cua roja.


La platja Llarga és un espai natural protegit, un dels darrers indrets del litoral català sense urbanitzar on es conserven encara ecosistemes dunars i de zones humides, tot i la pressió que ha rebut al llarg de la història. Quan a la flora es poden trobar especies pròpies de les dunes i les reredunes com salicorniars i canyissars. Algunes espècies destacades també són el jull de platja i el borró. Respecte a la fauna s’han detectat una vuitantena d’espècies d’aus de les que destaquen la ballabriga balear, el corb marí emplomallat, el flamenc comú, rel repicatalons, i el corriol camanegre. També s’han detectat alguns micromamífers com el talpó comú o la musaranya comuna i rèptils com la ser verda o la sargantana de cua roja. 


Val a dir que la platja Llarga és un espai natural on no hi passen les maquines de neteja o de rastrillament. Això fa que sigui una platja amb dunes, i algues i troncs a la sorra. Aquests elements no es toquen ja que poden servir d'aliments als ocells. 

La jornada del Juanita's Fem Dissabte va estar organitzada per les regidories d'Esports i de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Consorci Colls Miralpeix i Decathlon, que es va encarregar de donar samarretes i un picnic a tots els participants. Cal destacar la col·laboració dels llaguts de Vilanova, Cota Zero, i Newfywater. 


Un cop més, tot això ha estat possible gràcies al treball i la il·lusió de totes les voluntàries i voluntaris que ens van acompanyar. Des de l’organització agraïm molt la seva col·laboració a aquesta activitat de conscienciació per a la protecció del medi natural. 


CLICA AQUÍ PER VEURE LES FOTOGRAFIES DE LA JORNADA