04/5/2018

Balenes a la costa del Garraf

TV3 puja a un vaixell de l'associació cientítica EDMAKTUB que busca balenes a les costes catalanes.

L'Eloi Cordomí de TV3, puja al katamarà de l'Associació Edmaktub on el Dr. Eduard Degollada, li explica les últimes observacions del projecte Rorqual a la Costa del Garraf. 


VEURE VÍDEO


L’equip científic d’EDMAKTUB ha obtingut unes imatges inèdites en les que s’observa a dues balenes  alimentant-se molt a prop de la superfície de la costa del Garraf. És la primera vegada que es documenta amb imatges aèries aquest comportament de l’espècie Balaenoptera physalus i, per tant, no només es tracta d’unes imatges espectaculars sinó també d’un vídeo molt rellevant en l’àmbit científic que aporta valuosa informació sobre el seu comportament d’alimentació que permet conèixer millor no només els seus hàbits sinó també la seva dieta. Aquest no és un fet aïllat ja que en els últims dies també s’ha pogut observar nombroses balenes alimentant-se.
En les imatges es pot observar amb claredat i fins a sis vegades com les balenes giren sobre si mateixes i acceleren abans d’obrir la seva gran boca per atrapar diverses tones d’aigua, inflant el seu cos des de la mandíbula fins a la zona ventral i, seguidament, tanquen la boca expulsant l’aigua a través de les seves barbes per filtrar l’aliment que després traguen. En pocs segons recupera la seva figura.

En perill d’extinció
El Rorqual Comú (Balaenoptera physalus), també conegut com a balena d’aleta, és una espècie migratòria que visita la costa catalana durant la primavera per alimentar-se. Pot arribar fins als 24 metres de longitud, sent així la balena més gran que transita regularment la Mediterrània. És una espècie en perill d’extinció que habita en mar obert però a poca profunditat i de forma esporàdica. També  habita a les zones costaneres de les aigües temperades o fredes. L’Associació EDMAKTUB les estudia, així com les condicions oceanogràfiques que fan possible la seva presència, des de 2013 a través del Projecte Rorcual i ha pogut establir que el mar Catalano-Balear és una zona d’alimentació per a aquestes balenes, que fins ara es creia que només estaven de pas. 
El Projecte Rorcual, que compta amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Zoo i del Club Nàutic Vilanova, és una iniciativa que desenvolupa l’Associació EDMAKTUB i que té per objecte l’estudi i conservació de l’espècie Rorqual Comú a la costa entre Barcelona i Tarragona. Es tracta d’una investigació pionera per ser la primera que es porta a terme a la zona i per incorporar tècniques d’investigació noves com l’ús de drons per a la captació d’imatges i recollida de mostres. El projecte contempla tres àmbits d’actuació: recerca, educació i divulgació, amb l’objectiu d’aprofundir en l’estudi dels cetacis, conservar el seu medi aquàtic i afavorir la utilització de mètodes d’investigació no invasius per als animals.

Un equip professional
L’Associació EDMAKTUB és una organització sense ànim de lucre, fundada l’any 2000 pel doctor Eduard Degollada. Té seu a Barcelona i es dedica a l’estudi científic i la divulgació del medi aquàtic, especialment dels cetacis. Disposa d’una plataforma en un vaixell equipat amb ‘multicóptero’ teledirigit, hidròfon i divers instrumental per recollir mostres i imatges. L’equip humà està format per biòlegs, veterinaris, i tècnics audiovisuals, entre d’altres.