17/11/2017

3a. edició de l'activitat medioambiental 'VOLEM LA PLATJA NETA!'

Els alumnes de l'ESCOLA EL CIM han participat en la darrera edició del VOLEM LA PLATJA NETA! , activitat de neteja i educació ambiental dins el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Els alumnes de sisè de primària de l'Escola El Cim, han participat en l'activitat VOLEM LA PLATJA NETA, impulsada pel Consorci dels Colls i Miralpeix - Costa del Garraf i amb la col.laboració de l'Agenda 21 Escolar de Vilanova i la Geltrú. 


Aquesta proposta educativa té per objectiu donar informació i eines per tal que els alumnes de primària coneguin els espais naturals costaners del nostre territori, així com els projectes d'investigació ambiental que s'hi realitzen, i alhora visualitzar la importància de fer una bona gestió dels residus per així evitar l'impacte ambiental al mar. 


La jornada ha consistit amb una xerrada sobre els valors mediambientals del litoral del Garraf, la biodiversitat marina i els impactes sobre aquesta dels residus abandonats. Després els nens i nenes s'han dividit en grups de cinc per fer una neteja a la sorra de la platja, on han anat comptabilitzant tots els residus que recollien. 


Per finalitzar s'han fet unes conclusions conjuntes, on els alumnes han participat molt motivats i han valorat positivament l'activitat. Han aprés que el millor residu és el que no es genera i els impactes negatius que tenen sobre la natura. Els objectes que més s'han trobat han sigut plàstics, burilles i cartrons. 


El punt de trobada d'aquesta activitat ha sigut la platja de Ribes Roges, de Vilanova i la Geltrú, què es tracta d’una platja arenosa amb sorra fina, on apareixen de forma dispersa espècies vegetals pròpies de dunes mediterrànies, com el lliri de mar, i vegetació com el jonc que indica que hi havia aiguamolls en el passat. Bona part de les platges tenen espais amb prats de gramínies i teròfits, i apareixen incipients formacions dunars localitzades.


En aquesta platja hi tenim la desembocadura del torrent de Sant Joan, a on s’està desenvolupant darrerament un projecte de renaturalització per tal de ser un punt d’atracció per ocells de pas i aus de costa.


Els ecosistemes submarins protegits a la costa vilanovina són els alguers o herbeis de Posidònia oceànica, es tracta d’una planta superior submergida protegida. El seu ecosistema és refugi per alevins, espai d’alimentació i reproducció de peixos, refugi d’alevins, etc..


Molts ocells troben recer i alimentació a la costa, en destaca la Gavina corsa (Larus audouinii), gavina capnegra (Laurus melanocphalus), corb marí emplomallatt (Phalacrocorax aristotelis), el xatrac becllarg (Sterna sandvicensis), també s’observa el pas d’aus migratòries. 


Des del Consorci i l'Agenda 21 Escolar, fem entrega a l'escola El Cim del dossier de l'activitat, un diploma i material digital per tal que ho puguin seguir treballant a classe. 


Felicitem a l'escola EL CIM per la seva implicació en les accions de millora i protecció del medi ambient!